CEA DE-A 19-A REUNIUNE A SENATELOR DIN EUROPA

Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu a avut joi, 14 iunie a.c., o întrevedere cu dl Denis O’Donovan, președintele Senatului Irlandei (Seanad Éireann), aflat la București pentru a lua parte la lucrările celei de-a 19-a Reuniuni a Asociației Senatelor din Europa (ASE), ce se desfășoară în perioada 14-15 iunie a.c.
Dl Călin Popescu-Tăriceanu a adresat felicitări pentru decizia Senatului Irlandei de a deveni membru al ASE cu ocazia reuniunii de la București de anul acesta, în urma demersurilor finalizate de președinția română a ASE, fiind pentru prima dată de la fondarea Asociației, în anul 2000, când se afiliază un nou membru cu drepturi depline.
Președintele Senatului a evidențiat calitatea dialogului bilateral din ultimii ani și a subliniat dorința părții române de a aprofunda cooperarea parlamentară la același nivel susținut, având în vedere rolul important pe care diplomația parlamentară îl are în cadrul relațiilor între două state democrate și partenere. În plan economic și sectorial, dl Tăriceanu a remarcat faptul că, deși volumul schimburilor comerciale și al cooperării sectoriale este bun, există un potențial foarte mare de creștere al acestora, în special în domeniul transporturilor aeriene, al turismului și IT&C. Domnia sa a declarat că ar dori o prezență mai crescută a investitorilor irlandezi în România.
Președintele Senatului a apreciat contribuția importantă, în cadrul relației bilaterale, pe care o are comunitatea românească din Irlanda, în număr de 65 de mii de persoane, care este foarte bine integrată în societatea irlandeză și contribuie la creșterea economică atât a Irlandei cât și a României.
În contextul dialogului pe tema cooperării europene, dl Călin Popescu-Tăriceanu și-a exprimat speranța că acordul final al negocierilor UE-Marea Britanie privind Brexit-ul, în măsura în care acesta va fi posibil, va avea o formă care să ia în considerare interesele ambelor părți și să includă prevederi care să garanteze respectarea drepturilor cetățenilor europeni care trăiesc și muncesc în Regatul Unit.